Kokeiluun 5:2

Ei tästä tule mitään, rouva jojo on muuttunut pullataikinaksi joka vaan paisuu ja paisuu. Olen yrittänyt olla kehopositiivinen ja hallita syömisiä ilman mitään kikkoja, mutta herkut maistuvat edelleenkin liian hyvin. Olin myös viimeiset pari viikkoa flunssassa kotona, ja kun olen kipeä ei itsehillintää ole lainkaan. Olen yrittänyt miettiä pääni puhki että mikä olisi sellainen keino, jolla saisin painon pysymään kurissa tai jopa laskemaan ilman että minun pitää kieltää kaikki herkut pitkäksi aikaa (josta aiheutuu väistämättä herkkujen ahmista jossain vaiheessa). Pelkkä karkkipäivä tai herkkupäivä ei kohdallani ole koskaan toiminut, sillä tuolloin kasaan siihen yhteen päivään liikaa odotuksia ja lisäksi harmittaa jos joudun kieltäytymään mahdollisista töissä tai muualla tarjolla olevista herkuista.

Päätinkin nyt kokeilla 5:2 -dieettiä ja katsoa olisiko siitä apua. ideanahan on, että kahtena päivänä viikossa syö vain 500kcal verran ja muina päivinä normaalisti. Paino tuossa normaali -sanassa, eli tarkoitus olisi pitää herkuttelut ja syömiset kohtuudessa. Mutta kun kohtuutta ei omalla kohdalla tunnu olevan paljon normaalistikaan, niin jos saan kahtena päivänä viikossa rajoitettua kalorimäärää niin viikon aikana syöty kokonaiskalorimäärä laskee kuitenkin.

Ensimmäinen paastopäivä oli eilen maanantaina. Suunnittelin ensimmäisen päivän syömiset siten, että söisin  aamupalaksi 250g maitorahkaa, 50g punaherukoita ja 100g mehukeittoa. Sama setti iltapalaksi, jotta proteiini täyttäisi vatsaa ja pystyisin nukkumaan. Päivän aikana oli tarkoitus syödä kasviksia, lounaalla 100g sekä kurkkua, tomaattia, paprikaa ja selleriä, ja päivällisaikaan 200g porkkanaa. Näistä kaikista tulee yhteensä se sallittu 500kcal.

Ensimmäinen paastoaamu meni kuitenkin yllättäen kokonaan ilman nälkää. Normaalisti minulla on kiljuva nälkä heti kun herään, ja saatan jopa kärsiä suorastaan oksettavasta olosta kun verensokeri on liian alhaalla. Nyt nälkää ei jostain syystä tullut lainkaan, ja päätinkin jättää syömättä aamulla jotta ruokaa riittäisi mahdollisimman.paljon loppupäiväksi. Join kyllä mukillisen kahvia ja lisäsin mukiin vähän kevytmaitoa vaikka siinä muutama kalori onkin.
Nälkä alkoi tuntua vasta juuri ennen taukoa eli vaille 11. Söin kasvikset, mikä vei nälän pois. Olo oli kuitenkin päivän vaihtuessa iltapäivän puolelle hieman heikko, ja huomasin selkeästi että aivot eivät toimineet ihan yhtä hyvin kuin normaalisti. Minkä verran osuutta on flunssalla, sitä en osaa sanoa. Yskä nimittäin on vaivannut edelleen, ja olenkin jännittänyt  että kestääkö ääni töissä puhumista vai häviääkö tässä viikon aikana...

Nälkä vaivasi jonkin verran loppupäivän, mutta ilman että teki oikeasti mieli edes sortua mihinkään ylimääräiseen. Nälkää enemmän vaivasi päänsärky, mutten tiedä johtuiko se vähistä kaloreista vai jostain muusta. Edes särkylääke ei tuntunut tehoavan, mutta onneksi yöunet auttoivat. Itse asiassa nukuin koko yön putkeen ilman yhtään väliheräämistä, vaikka olin pelännyt että heräisin keskellä yötä enkä saisi nälkäisenä uudestaan unta.

Tämäkin päivä meni hyvin ilman pahempia herkutteluja. Seuraavan paastopäivän ajattelin pitää torstaina, saa nähdä meneekö yhtä helposti kuin eilinen.

Kommentit

 1. Kiteytyykö painonhallintahaasteesi siis juuri herkkuihin? Osaatko arvioida esimerkiksi asteikolla 0-10 (jossa maksimi on 10), miten paljon päivittäisestä valveillaoloajastasi koet ajatustesi koskevan herkkuja? Entä toisella asteikolla 0-10, miten hallitsevaksi elämässäsi koet nuo ajatukset?

  Onko sinun mahdollista vielä päästä työterveyden kautta keskustelemaan psykologin kanssa tästä? Tekstiesi perusteella minulle välittyy kuva herkkujen ajatteluun keskittyvästä ajattelukehästä, joka pitää sinua otteessaan. Voisiko keskusteluapu auttaa sinua rikkomaan noita ajatuskehiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa ajattelen herkkuja melko vähän. Tuntuu vaan että herkkuja on esim. töissä tarjolla melko säännöllisesti, ja kaupassa käydessä sorrun ostamaan niitä liian usein kun niitä on näkyvillä. En siis käytä päivääni herkkuja ajatellen ja kaivaten, mutta en osaa tai halua kieltää niitä itseltäni silloin kun niitä on tarjolla. Toki yritän ostaa niitä mahdollisimman vähän, mutta siinä tullaan taas tähän että kaupassa joudun aktiivisesti kieltämään itseäni ostamasta vaikka suklaata ja sen vuoksi himo lisääntyy taas seuraavalle ostoskerralle. Itse asiassa usein tuntuu että ostan herkkuja ilman että edes tietoisesti ajattelen asiaa, ne vain jotenkin eksyvät ostoskoriin. Sen verran minulla on sentään itsehillintää että en todellakaan osta mitään könttätarjouksia tyyliin 5 suklaalevyä kympillä tms...

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tämä ei ole laihdutusblogi

Pidemmän tähtäimen ratkaisu